COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA 2018

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : DIA MUNDIAL DE L’AIGUA 2018


La Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre (CGRCDE) vol reivindicar, en aquest dia tan significatiu, que el correcte ús de l'aigua és un principi a tenir present tots els dies de l'any. Aquest missatge es basa en la constatació de que pertanyem a un país de clima mediterrani, però semiàrid, i calen molts esforços perquè l'aigua cobreixi totes les necessitats.

La finalitat principal de la CGRCDE és la distribució de l'aigua de reg i el manteniment de totes les infraestructures. Però també compleix una funció ecològica molt importat, atès que l'aigua que circula pel Canal de la Dreta i tota la xarxa s'analitza diàriament per a garantir la qualitat en el reg de l'arròs, i una vegada realitzada aquesta funció, passa a la xarxa de desguàs i part d'aquesta, atesa la seva qualitat, va a parar a les llacunes de l'Encanyissada, la Tancada i badia dels Alfacs per assegurar el bon estat de la flora i fauna Com a socis fundadors de DELTAMED (Associació dels deltes del Mediterràni), juntament amb el Centre de Recerca d'Egipte, s'estudien 20 genotips d'arròs, amb la finalitat d'emprar una tècnica de reg que permeti estalviar d'un 40% a un 50% d'aigua en el conjunt Delta de l'Ebre.

Des de la Comunitat ens sentim compromesos més enllà d'aquestes tasques, perquè cada dia podem aprendre més sobre la seva carència i reduir-ne el consum, a banda del que ens recomanen les indicacions governamentals. En aquesta línia el Grup d'Estudis de la CGRCDE, fa 10 anys, va posar en marxa el projecte La gestió i l'estalvi de l'aigua. Coneixement del territori, l'objectiu del qual és formar a les noves generacions i altres grups interessats, en el coneixement de l'espai que ens envolta, en la necessitat de desenvolupar les nostres activitats en un entorn sostenible. Sota aquest interès pel medi, l'any 2005 la Asociación Española de Normalización y Certificación (AENOR) atorgà, a la Comunitat General, el Certificat de Gestió Ambiental ISO 14001, essent la primera Comunitat espanyola i europea en obtenir-la.

També estudiem L'empremta hídrica , com a indicador d'ús d'aigua que té en compte tant l'ús directe com indirecte per part del consumidor o productor, i ens quedem bocabadats quan comprovem que a Espanya aquest consum per individu i dia es de 6.700 l.

Això és una “necessitat” o un malbaratament?. Cal fer autocrítica, pensar on ens condueix la societat de consum, i traslladar-ho a l'entorn global, perquè perjudicar el medi és perjudicar-nos a nosaltres mateixos.

Malgrat tot els problemes que ens trobem en l'actualitat: ca nvi climàtic, regressió, subsidència, salinitat plagues, etc., ens sentim compromesos amb la gestió de l'aigua, i, per aquest motiu us encoratgem a tots a intentar entendre la situació en què es troba el nostre país, perquè les noves generacions s'impliquin i millorin un espai sanejat pels nostres avantpassats amb el seu esforç. Ara és responsabilitat de tots la seva conservació i supervivència.

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell