COMUNITAT GENERAL DE REGANTS DEL CANAL DE LA DRETA DE L´EBRE

La ministra Teresa Ribera es reuneix amb la Taula de Consens

La trobada s'emmarca en el full de ruta marcat pels representants del territori per trobar les millors solucions a la problemàtica del Delta


La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, es va reunir el passat 4 de febrer a la finca "La Bombita", situada al Deltebre, amb una àmplia representació de la Taula de Consens pel Delta. A la trobada van assistir en representació del govern, a més de la ministra, la delegada del govern a Catalunya, el subdelegat del govern a Tarragona, la directora general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, el cap del Servei Provincial de Costes a Tarragona, així com la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. La Taula de Consens, va estar representada per membres de la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre, la Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l'Ebre, els alcaldes dels municipis d'Amposta, Deltebre, Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d'Enveja i Ampolla, i el coordinador tècnic de la Taula de Consens.

La reunió va servir per seguir avançant en el full de ruta que va marcar la Taula de Consens per trobar les millors solucions a l'actual problemàtica del Delta. Des de la seva constitució oficial, s'ha estat treballant per aglutinar el consens al territori i convertir-se en interlocutor davant les administracions públiques i l'òrgan en el qual es generi el debat sobre les possibles solucions a la regressió. Els representants de la Taula de Consens van aprofitar la reunió per explicar detalladament a la ministra la situació del Delta i remarcar la necessitat d'aplicar solucions d'urgència. Per la seva banda, els representants del govern van aprofitar la trobada per reafirmar la voluntat i el compromís per trobar les millors solucions.

Els representants de la Taula de Consens van expressar la conveniència de promoure actuacions amb visió a llarg termini per eliminar o reduir les greus amenaces que amenacen al Delta. Durant la reunió es van explicar intervencions realitzades en altres parts del món amb problemàtiques similars, com és el cas de la ciutat de Londres, la Costa de Louisiana i el seu delta del Mississippi, al delta del Mekong o a Bangla Desh, que han planificat mesures a curt, mitjà i llarg termini que han obtingut bons resultats. La Taula de Consens considera que caldria que les actuacions siguin coordinades, prioritzades, eficients i sota la visió de protecció que arrenca al territori. Les mesures haurien de tenir un calendari d'actuacions i la seva anàlisi cost-eficàcia i reflectir-se en un pla, a consensuar amb el territori i que podria denominar-se Pla Delta 2100.


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : La ministra Teresa Ribera es reuneix amb la Taula de Consens


El coordinador tècnic, Rafael Sánchez, va posar en valor la feina feta per la Taula de Consens, una entitat que ha generat un nivell d'acord entre els diferents actors del territori que mai s'havia assolit fins ara. Aquest consens permet tenir un interlocutor clar per trobar les millors solucions. El coneixement local a través de les persones que viuen al Delta, no es pot desaprofitar. Per a Sánchez hi ha una gran oportunitat de col·laboració, per la pròpia visió de canvi que es viu al Delta. En aquest sentit, va posar com a exemple la recent reunió mantinguda entre les dues comunitats de regants i la presidenta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre per abordar un nou model de gestió de l'aigua al Delta, que incorpora criteris ambientals als exclusivament agraris que prevalien fins ara.

Per la seva banda, Teresa Ribera va destacar la potencialitat del Delta en l'àmbit del turisme, l'agricultura o la conservació mediambiental i va reconèixer que està sotmès a riscos i amenaces futures que obliguen a actuar en la seva defensa. Ribera va afirmar que des del seu ministeri s'actuarà amb responsabilitat i accelerant tots els processos. S'han d'aprofitar al màxim les sinergies amb el territori perquè la suma de voluntats pot ajudar a identificar on són necessàries les actuacions.

Ribera va posar com a exemple del seu compromís la presència a la reunió del més alt nivell de la direcció general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre. Així mateix, la ministra considera que en una breu visita al Delta no es poden resoldre els problemes. Per a això, es va comprometre a donar continuïtat a aquest treball, i va anunciar que està prevista per a les pròximes setmanes la visita durant diversos dies del Secretari d'Estat de Medi Ambient per seguir avançant. Al ministeri s'està treballant actualment en "l'Estratègia per a la protecció del Delta de l'Ebre", un treball que va animar a que es desenvolupi en paral·lel des del territori, ja que els seus actors tenen la capacitat d'aportar una visió més holística i que s'allunyi de respostes més parcials.

Rafael Sánchez, va detallar als representants del govern els problemes i amenaces del Delta de l'Ebre. El coordinador tècnic de la Taula de Consens va exposar els greus problemes de regressió que pateix la platja de la Marquesa (3-4 metres a l'any) o el cas de l'illa de Buda, amb retrocessos mitjans de 17 metres anuals. A més, va explicar com en episodis de temporals penetra l'aigua del mar en els arrossars i algunes infraestructures clau com l'estació de bombament de Pal, corren un alt risc de ser destruïdes. Aquests episodis d'intrusió de la mar es produeixen també en espais d'alt valor ecològic, com és el cas de l'illa de Buda que concentra el 50% de les aus anàtides hivernants del Delta, produint canvis en les condicions ecològiques de les seves llacunes interiors i en els hàbitats de les espècies. Però sens dubte, el que més preocupa, és la probable inundació d'una gran part del Delta de l'Ebre si es compleixen les prediccions de pujada del nivell del mar per efecte del canvi climàtic. Els mapes que dibuixen aquesta possible inundació en més del 50% del Delta creen alarma social, no només per la seva afecció a poblacions i infraestructures, sinó per les seves implicacions en les activitats econòmiques i els propis valors ambientals.

Durant la reunió també es va exposar als representants del govern, la percepció de la Taula de Consens sobre les actuacions impulsades per les administracions que es consideren que han estat tímides, poc decidides i insuficients. Hi ha hagut millores en la solució d'alguns problemes, i s'han fet inversions, però no s'han aconseguit els resultats que d'elles s'esperaven. Alguns problemes continuen existint i les amenaces es perceben més que mai. Davant d'aquesta situació es va demanar una resposta ferma de les administracions que tornés la confiança als ciutadans del territori.

Sánchez va aprofitar la trobada per detallar els acords bàsics que han impulsat la Taula de Consens: Intentar mantenir la morfologia actual del Delta tant com sigui possible. Per això, resulta essencial la portació de sediments d'origen fluvial, tot i les dificultats que suposa alliberar els sediments des dels embassaments de l'Ebre. Es considera que els efectes d'aquesta mesura es veuran, en el millor dels casos, a mig i llarg termini. D'altra banda, també és molt important adoptar solucions als problemes de major urgència. Les problemàtiques del Delta són molt diferents en la seva naturalesa i en l'espai, de manera que requeriran l'aplicació d'actuacions diferenciades.

Per la seva banda, des de la direcció general de la Costa i el Mar es va comunicar que el Delta de l'Ebre i el Mar Menor són les dues prioritats per als propers anys. En el cas del Delta de l'Ebre s'està treballant en una Estratègia de Protecció del Litoral com a instrument que permeti la protecció de tota la costa. Des de la Direcció General també es va indicar que s'ha encarregat a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) la revisió del document encarregat per Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre sobre la problemàtica i la vulnerabilitat del Delta de l'Ebre, així com la seva proposta de mesures generals. Algunes dels plantejaments d'aquest document han estat incloses en l'Estratègia en fase d'elaboració.

La ministra va afegir que sota el seu punt de vista el problema del Delta de l'Ebre ha de pujar de nivell pel que fa a la consciència col·lectiva, tal com va passar en el seu dia amb Doñana. Els problemes i amenaces d'aquest gran ecosistema mereixen que siguin coneguts a tot Espanya i que siguin tractats com a tals.


Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre : NOTÍCIES : La ministra Teresa Ribera es reuneix amb la Taula de Consens

Comunitat General de Regants de la Dreta de l´Ebre
Passeig Canal, 43-49 - Amposta - Tel. +34 977 70 00 81 - correu electrònic
Informació i avís legal

- Aenor. Gestión ambiental. GA-22050457

- Certificat IQNet

- Banc Sabadell